TEATRUL GONG

noiembrie 2017, nr.60

–––––––––––––––––––

iulie 2017

–––––––––––––––––––

mai 2017

februarie 2017

ianuabrie 2017

„Inimi cicatrizate” – proiecție
de gală la Sibiu în prezența
regizorului Radu Jude

decembrie 2016

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu a prezentat duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecția de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude.
Câștigător al Premiului Special al Juriului și al Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, filmul lui Radu Jude este o adaptare liberă după opera lui Max Blecher. Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.
„Cred că e foarte important să sprijinim distribuția filmului românesc de artă, cu atât mai mult cu cât în orașul nostru nu există un cinematograf multiplex. Pentru noi e o bucurie să îl avem pe scenă pe Radu Jude în dialog cu publicul de la Sibiu, iar aceste întâlniri fac parte din strategia noastră de a dezvolta noul public și de a aduce cât mai mulți tineri în sălile noastre. Din acest motiv am și stabilit un tarif unic pentru biletul la film, în valoare de doar 7 lei, astfel încât accesul să fie cât mai puțin condiționat de partea financiară.”, a declarat Adrian Tibu, managerul teatrului.
„Inimi cicatrizate” este o producție Hi Film în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings. Scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Șirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu. Producătorul filmului este Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociați Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Programul Media – Europa Creativă și Eurimages. Radu Jude a câștigat anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!”, producția românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.

◊◊◊

Teatrul Gong montează primul spectacolol cu marionete și actori după un text de Shakespeare pe o scenă în aer liber din România!

iunie 2016

Teatrul pentru Copii și Tineret prezintă pentru prima dată în repertoriul instituției un spectacol cu păpuși și actori la vedere creat special pentru o scenă în aer liber. Spectacolul „Furtuna” după William Shakespeare, în regia Alinei Hiristea, va fi prezentat duminică, 17 aprilie, ora 20:00, în regim de repetiție cu public, în curtea interioară a teatrului. Spectacolul va fi prezentat mai apoi, în avanpremieră, la Festivalul Internațional „Shakespeare” de la Craiova în datele de 20 și 21 aprilie, urmând ca premiera de la Sibiu să aibă loc pe timpul stagiunii de vară, în Piața Mică a orașului.
Producția Teatrului „Gong” din Sibiu pornește de la celebra expresie din „Furtuna” ce face referire la „un teatru de păpuși însuflețite” și recreează parabola lui Shakespeare cu mijloacele teatrului de animație. Prospero, un artist magician al scenei, proprietar al unui teatru ambulant, îşi creează insula pentru a-şi pune în scenă „răzbunarea”. Artistul îşi dramatizează propria experienţă: conflictul nerezolvat cu fratele său, Antonio. Marionetele sunt plăsmuiri ale minţii şi sufletului lui Prospero, inefabile și fragile. Rostul lor este să exprime stările lui Prospero, furtuna din sufletul lui, să evidenţieze etapele transformării de sine, stingerea conflictului cu fratele său şi schimbarea răzbunării în iertare. Aspectul esențial este dat de faptul că mesajul shakespearian, îndemnul la iertare, la recunoaşterea greşelilor şi asumarea vinei este încă extrem de actual. Publicul este martor și judecător al poveştii, însă este chemat și să își facă propria explorare de sine. „Și ce ar fi de făcut? Shakespeare nu trasează soluții, nici spectacolul nu o va face. Însă avansarea în dezbatere publică a relațiilor tensionate dintre semeni reușește să ne strecoare în suflet principiul iertării.”, a declarat Alina Hiristea în timpul repetițiilor de la Sibiu. Spectacolul ce poate fi jucat atât în aer liber, cât și în interior, suprinde nu doar prin imaginarul creat de jocul păpușilor și al proiecțiilor video, dar și prin construcția scenei. Structura metalică cu o înățime de 6 metri este formată din 300deschidere de 6 metri, o adâncime de 4 metri și o înățime de 6 metri este formată din 300
de bare din fier și 2 platforme construite din 44 de metri pătrați de lemn triplu stratificat. Pentru efectele speciale organizatorii folosesc 36 de aparate de iluminat scenic, dintre care 15 LED-uri eco friendly, un videoproiector cu tehnologie 3LCD și un sistem de sonorizare cu o putere de 4000W.

Spectacolul are o durată de 1h15min și este recomandat tinerilor peste 12 ani. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Gabriel Costea, Paul Bondane, Petrişor Diamantu, Gabriela Mitrea, Leo-Nora Băcanu, Monica Baldea, Daniela Dragomir, Jeno Major, Horațiu Dancu și Nicolae Suciu. Regia, versiunea scenică și ilustrația muzicală a spectacolului poartă semnătura Alinei Hiristea, decorul și marionetele au fost realizate după un concept al scenografului Marian Sandu, iar costumele după o idee a Ilonei Lorincz.
La acest proiect și-au mai adus contribuția creatorii Mircea Horvath, cel care semnează compoziția originală pentru trei piese muzicale, Florin Chirea pentru ilustrațiile video, Lucian Moga pentru light design și Minela Popa pentru machiaj. Echipa tehnică a spectacolului este formată din Mircea Corcoveanu, Daniel Neagu, Claudiu Rusu, Adrian Truțescu, Emil Predescu, Andrei Arjoca și Patrick Voicu. Producția spectacolului a fost realizată de atelierele ALTAX din București și Adrian Vlad, Claudia Benchea și Diana Ribana, cu mulțumiri speciale consultantului tehnic George Dulămea.

◊◊◊

Jazz pentru copii la Teatrul „Gong” din Sibiu!

iunie 2016

Sibiu, 23 mai 2016. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu și Fundația Sibiu Jazz Festivalprezintă duminică, 29 mai, ora 18:00, primul concert din seria „Jazz for Kids”. Intrarea este gratuită.
„Jazz for Kids” propune o serie de spectacole de jazz adresate atât copiilor, cât și părinților. Ineditul acestui proiect constă în latura educațională a concertelor, artiștii invitați interacționând cu spectatorii pentru o mai bună înțelegere a jazz-ului. Muzica, armoniile și ritmul se vor transforma în povești, personaje sau ghicitori cu ajutorul cărora artiștiivor traduce, pe înțelesul micilor spectatori, limbajul bogat al muzicii de jazz. Primul concert din această serie se va desfășura pe lucrări compuse de cunoscutul muzician Mihai Iordache (saxofon, djemebe), ce va urca pe scenă alături de Adi Stoenescu (clape), Dan Mitrofan (chitară) și Tavi Scurtu (baterie). „Pentru noi a fost o bucurie să devenim parteneri în acest proiect al Sibiu Jazz Festival. Credem cu tărie în acest tip de evenimente nu doar pentru contribuția decisivă la formarea noului public, dar și pentru că muzica poate fi un factor critic în performanța școlară a unui copil.”, a declarat Adrian Tibu, managerul teatrului. Acest proiect este prezentat în cadrul Sibiu Jazz Festival și realizat cu sprijinul jazz.ro.
Intrarea publicului la acest spectacol se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

◊◊◊

teatrul gong

 

Sibiu, 19 februarie 2016. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă în perioada 8 – 11 martie spectacolul „Sarea-n bucate” în Lerida, Spania, în cadrul a trei școli de stat spaniole în care se predă civilizația, limba și literatura română. Acest proiect pilot este finanțat cu sprijinul Institutului Cultural Român. Actorii Teatrului „Gong” din Sibiu vor juca pentru prima dată în Spania, în cadrul proiectului „Teatru și poveste pentru suflete de copii”. Aflat la prima ediție, evenimentul se adresează copiilor și tinerelor mame din comunitățile românești, dar și copiilor și adulților spanioli, spectacolul fiind tradus în limba română la solicitarea expresă a directorilor de școli, scopul lor fiind de a promova cultura și identitatea românească. „Sarea în bucate” este o adaptare după basmul cules de Petre Ispirescu, în regia Mihaelei Grigoraș. În producția teatrului sibian lumea fantastică se întrepătrunde cu lumea reală cu ajutorul Menestrelului, într-o aventură minunată ce vorbește despre iubire, adevăr și prietenie. Din distribuția acestui spectacol fac parte actrițele Mihaela Grigoraș și Monica Baldea. Același spectacol, în limba franceză și în limba engleză, a fost selecționat să reprezinte Romania în luna mai 2010 la cea de a XI-a ediție a Festivalului Cultural European de la Alger/Algeria, în luna octombrie 2010 la Kids Euro Festival de la Washington D.C/USA, în anul 2011, luna octombrie la Festivalului Internațional de Păpuși organizat la Baku/Azerbaijan și, în luna noiembrie la EU Cultural Festival „Youth and children day” organizat în New Delhi/India. Spectacolul are o durată de 50 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani.