TEATRUL DE BALET

ianuarie 2018 nr.62

–––––––––––––––––––

noiembrie 2017, nr.60

–––––––––––––––––––

iulie 2017

–––––––––––––––––––

iulie 2017

–––––––––––––––––––

iulie 2017

–––––––––––––––––––

iunie 2017

–––––––––––––––––––

iunie 2017

–––––––––––––––––––

–––––––––––––––––––

mai 2017

–––––––––––––––––––

mai 2017

–––––––––––––––––––

mai 2017

–––––––––––––––––––

februarie 2017

–––––––––

–––––––––

–––––––––

ianuabrie 2017

„Class Concert – Spectacolul
studiilor de balet”
ultima premieră TBS din acest an

decembrie 2016

Teatrul de Balet Sibiu prezintă duminică, 18 decembrie 2016, ultima premieră de balet din acest an. Este vorba despre coregrafia „Class Concert – Spectacolul studiilor de balet”, realizată de Aleisha Gardner ș ș i maestrul coregraf Mihai Babuşka, regia spectacolului fiind semnată de Mihai Babuşka și Ovidiu Dragoman. O noutate pe care premiera „Class Concert – Spectacolul studiilor de balet” o aduce, va fi prezența pe scenă, alături de dansatori, a pianistei Monica Florescu, care va interpreta LIVE muzica spectacolului. Spectacolul are o durată de o oră și douăzeci de minute, va avea două reprezentații, ambele în data de 18 decembrie 2016, de la ora 15:00 și de la ora 19:00, la Biblioteca ASTRA Sibiu, sala festivă, corp A.
“A fost, poate, unul dintre cei mai grei ani ai baletului sibian. Un an în care sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a rămas închisă, iar noi am susținut spectacolele de fiecare dată altundeva: la Cercul Militar, la Muzeul „Franz Binder”, la Redal Expo, de această dată la Biblioteca ASTRA. În ciuda situației critice prin care am trecut, am dansat anul acesta mai multe spectacole în turneu atât în România, cât și în străinătate, iar la Sibiu am reușit să prezentăm nu mai puțin de șase producții coregrafice în premiera: „The Briefcase”, comedie coregrafică realizată de Keston Meyer, „Nu mai sunt eu” – coregrafie de dans contemporan semnată de tânărul, de doar 22 de ani, Daniel Dragomir – spectacol inspirat de Constantin Brâncuși, care s-a bucurat de un real succes, „Paria”, „Einstein”, „Angelic” și „Simțuri” – coregrafii realizate de dansatorii TBS. Ne bucurăm, ca la final de an, să aducem publicului o nouă premieră, a șaptea din acest an, un spectacol pentru care au lucrat împreună Aleisha Gardner și maestrul coregraf Mihai Babușka. Un spectacol altfel, dansat într-o locație altfel, dansat nu pe scenă, ci în mijlocul spectatorilor. Un spectacol ce spune povestea care se ascunde dincolo de visul de a fi dansator”- Ovidiu Dragoman, Director TBS.
Mihai Babușka, unul dintre cei mai buni coregrafi români. Informații biografice
Mihai Babușka, în prezent maestru de studii de balet la Teatrul de Balet Sibiu, s-a născut în anul 1959 la București. Este absolvent al Școlii Academice a Teatrului Mare din Moscova (1977) și al Liceului de Coregrafie din București (1978). A fost prim solist al Ansamblului de Dans Clasic și Contemporan „Fantasio„ din Constanța (1979 – 1980), prim solist al Operei Naționale București (începând cu anul 1980, cu întreruperi) și prim solist al Operelor din Belgrad, Novi Sad și Tokyo. La Opera Națională București a ocupat funcția de Șef al Compartimentului Balet. A câștigat numeroase premii atât în țară, cât și în străinătate și a participat, în calitate de dansator, la numeroase turnee în toată lumea: Rusia, Italia, Austria, Germania, Franța, Olanda, Belgia, SUA, Japonia, Grecia, Panama etc. În portofoliul coregrafic are numeroase titluri de balet clasic sau dans contemporan: „Lacul Lebedelor”, „Don Quijote”, „La fille mal gardée”. „Cenuș ăreasa”, „Baiadera”, „Giselle”, „Transhumanț a”, Palladio” etc. La Sibiu a semnat coregrafia spectacolului de balet clasic „Don Quijote”, care se dansează încă din 2010 aproape de fiecare dată cu casa închisă. Cea mai recentă reprezentație a spectacolului „Don Quijote”, realizat de Mihai Babușka, a avut loc la Vigevano, în Italia, unde Teatrul de Balet Sibiu s-a bucurat de o primire foarte călduroasă din partea publicului italian.

◊◊◊

Dincolo de dans și Anna Karenina

spectacolele de balet ale lunii februarie 2016

 

balet 1 balet 2

În luna februarie, TBS reia două spectacole neoclasice ce au avut premiera la finele anului 2015. Este vorba despre spectacolul „Dincolo de dans”- realizat de directorul Joffrey Ballet Concert Group New York, Davis Robertson – spectacol ce a avut premiera absolută în data de 14 octombrie 2015 și despre spectacolul „Anna Karenina”, în coregrafia maestrului coregraf Ioan Tugearu. Spectacolul „Anna Karenina” a avut premiera la TBS în data de 25 noiembrie 2015 și s-a dansat cu casa închisă. Pentru spectacolul „Dincolo de dans”, spectacol ce propune o abordare coregrafică inedită, menită să aducă spectatorii mai aproape de dansatori și dincolo de bariera clasică a scenei, TBS recomandă publicului prezența la sala de spectacol cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Mihai Zugravu

◊◊◊

Trilogie Ionesco, Paquita şi Anotimpurile

spectacolele de balet ale lunii martie 2016

Teatrul de Balet Sibiu aduce în luna martie, pe scenă, trei dintre spectacolele de referință din repertoriul clasic şi neoclasic al teatrului. Este vorba despre spectacolele de balet neoclasic „Trilogie Ionesco” şi „Anotimpurile”, respectiv despre spectacolul de balet clasic „Paquita”. Spectacolul „Trilogie Ionesco” a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu în anul 2009, TBS fiind singura companie de dans din România care are în repertoriu un spectacol inspirat de piesele de teatru scrise de Eugen Ionesco
Lecția”, „Scaunele” şi „Rinocerii”.
balet 3

Anotimpurile”, pe muzica lui Antonio Vivaldi, este prima producție coregrafică realizată de balerina și coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner pentru Teatrul de Balet Sibiu. Spectacolul a avut premiera la TBS în data de 27 februarie 2013. „Paquita” este un spectacol de balet clasic pe muzica lui Ludwig Minkus, după coregrafia originală a lui Marius Petipa. Adaptarea coregrafică a spectacolului de la Sibiu a fost realizată, în anul 2011, de către maestrul coregraf Florin Brîndușă.
Toate spectacolele TBS au loc în mod tradițional miercurea, cu începere de la ora 19:00, la Cercul Militar Sibiu. „Trilogie Ionesco” este programat pentru data de 2 martie 2016 și spectacolele „Paquita” și „Anotimpurile” vor fi prezentate în data de 23 martie 2016.
La invitație Primăriei Orașului Otopeni, Teatrul de Balet Sibiu prezintă la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni, în data de 21 februarie 2016, de la ora 19:00, spectacolele „Anotimpurile” și „Gală de Balet”, intrarea la spectacole fiind liberă. În data de 11 martie, TBS prezintă la Sala Traube din Mediaș, la invitația Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș, spectacolul „Gală de Balet”. În Mediaș, biletele pentru spectacolul „Gală de Balet” pot fi cumpărate de la sala de spectacol. Biletele pentru toate spectacolele TBS prezentate la sediu pot fi cumpărate din punctul de vânzare bilete situat în incinta Centrului de Informare Turistică, Primăria Municipiului Sibiu, Piața Mare, Intrarea F sau online, de pe siteul bilete.ro, fără niciun cost suplimentar. Biletele pot fi rezervate pentru 48 de ore, online, pe siteul oficial al teatrului www.sibiuballet.ro/bilete sau telefonic la numărul de telefon 0269.229.627.

Mihai Zugravu